mandag den 26. november 2012

Smuk og lækker rødkålssalat

På kurset idag har vi haft om sundhed. Vi diskuterede Bl.a. Om det er dyrere eller billigere at at leve sund.
Vores lærer mente at det må være det sammen, andre gav hende ret og nogle synes det var billigere.

Jeg synes det er dyrere nu hvor vi har ændret vores levevis til sundere mad og LCHF, for gode fedtstoffer, nødder, kerner og grøntsager er altså ikke billige. Især når man også gerne vil købe økologisk, der bliver jeg dog nogle gange nød til at gå på kompromis, for jeg har ikke råd til andet ;)
Sukrin, HUSK, kokosfibermel og den slags specialvarer er selvfølgelig også dyre, men de jo heller ikke en nødvendighed, men mere et tilvalg for at forsøde livet lidt og ikke noget man bruger hver dag.

Vi snakkede også om hvordan man så kunne spare lidt på det sunde, og det var ved at købe årstidens frugter og grøntsager.
Lige nu er det jo kål og rodfrugttid, så det købte jeg lidt af idag, da jeg var ude at handle efter skoletid ;)
Sådan et kål kan nu også holde rigtig længe...

Så det blev til denne lækre rødkålssalat, som er ganske nem og hurtig at lave.



Ingredienser:
1/4 rødkål
Saften af 1 appelsin
1 spsk rapsolie
1 spsk sesamolie
20 g sesamfrø
1 tsk stevia strø (svare til 1 tsk sukker)

Rødkålen skæres i tynde strimler.
Dressingen laves af saften fra 1 appelsin, rapsolie, sesamfrø og stevia. Alt efter hvor sød appelsinen er, skal man måske have mere/mindre sød i.
Sesamfrø ristes let på en tør pande.
Det hele blandes og opbevares på kål.

Og nu lige dette smukke rødkål, man kan da ikke blive andet end sulten, når man ser så flot mad.

"Ris" ala mande med hytteost

Jeg har på flere forskellige blogs læs om fænomenet "hytteost ala mande", og helt ærligt så har det ikke tiltalt mig specielt meget. For hytteost er ikke lige min favorit(med mindre det er blendet med æg og lavet til pandekager)
Men jeg synes jo heller ikke man kan tillade sig at rynke på næsen af andres mad, hvis man ikke engang gider prøve det af. Så idag kastede jeg mig ud i det ;)

Min opskrift blev lidt på slum, så kan ikke give præcise mål/mængder.

Ingredienser:

1/2 dl fløde
200 g hytteost 4%
Sukrin+
Vaniljepulver fra urtekram
En håndfuld mandelsplitter.

Fløden piskes rimelig fast, hytteost røres i, sammen med mandelsplitter. Smages til med sukrin+ og vaniljepulver.



Hvordan smagte det så?
Det smagte faktisk godt nok, og er en fin erstatning for ris ala mande, må indrømme at jeg er lidt overrasket.
Den eneste forskel er den let syrlige smag som hytteost har, når man har tygget det godt, konsistensen minder rigtig meget om almindelig ris ala mande.
Tror jeg vil prøve at lave en sovs af hindbær og sukrin til desserten.

Og så vil jeg nyde julestemningen som denne dessert giver, samt glæde mig over det stabile blodsukker jeg nu kan holde gennem december.
Må dog indrømme at den 24. December bliver det med rigtig risengrød ;) dog stadig med sukrin og vaniljepulver.

søndag den 25. november 2012

Tuperwareparty med masser af LCHF kager

Nå nu er det vidst ved at være tid til en lille update. Denne her uge er bare fløjet afsted, så nyder virkelig at det er blevet weekend :)

Jeg er på kursus for tiden, 4 uger skal jeg være afsted. Selvom det er et rigtig godt og spændende kursus, så synes jeg det er rigtig svært at undvære mine kollegaer så længe. Men det må jeg jo finde mig i, for kurset er ikke frivilligt men pålagt alle som arbejder på plejehjem/hjemmeplejen i Horsens kommunen.
Tilgengæld skal jeg jo lære en masse spændende ting, og bliver forhåbentlig bedre til mit arbejde i forholdt til borgerne og kollegaer, og det er super fedt :)

Men det er altså lidt hårdt at sidde på skolebænken, er ikke vant til at sidde og lytte fra 8-15.30 hver dag, for plejer jo at være på plejehjemmet, hvor man er fysisk igang det meste af dagen. Så det har da resulteret i et par dage med spændingshovedpine, men man vender sig nok til det.
Men om 4 uger ender det nok med at jeg brokker mig over, hvor hård det er at starte på mit fysiskkrævende job igen, da jeg nu er blevet vant til at sætte på min flade hele dagen ;)

Men jeg har også haft travlt i denne uge da jeg har været ude i verden og give folk zoneterapi om aftenen, og har også fået en behandling selv. Det var bare så skønt :) det var også den første behandling jeg har fået siden foråret, hvor jeg blev færdiguddannet og vi ikke længere skulle øve os på hinanden. Heldigvis har jeg en aftale med min klassekammerat allerede om et par uger, hvor vi giver hinanden zoneterapi. Det ser jeg frem til :)

Desuden havde i jeg en hel flok dejlige kollegaer og lidt familie til tupperwareparty i torsdags, og da vi traditionen for en bid kage og kaffe bagefter, ja så måtte jeg igang.
Jeg besluttede at det hele skulle være LCHF venligt, og mine kollegaer tog heldigvis godt imod sagerne. Så her kommer lige en række billeder med opskrifter eller link dertil.

Lækker chokoladekage. Opskrift findens HER

Den ene var ren chokolade og pyntet med frysetørrethindbær, hvilket gav en smule friskhed, for disse kager er tunge i det og man spiser sjældent mere end et stykke ad gangen.


Den anden kage er med appelsinskal og chokoladestykker i selve kagen samt pyntet med små stykker appelsin på toppen.

Så serverede jeg Romkugler. Opskriften findes HER


Den lækre Æblekage fra Janes blog Madbanditten,

Så var der hjemmelavet is. En med vanilje og en med hindbær. Det har jeg desværre glemt at tage billeder af. Opskriften har jeg også fundet hos Madbanditten

Desuden havde jeg også lavet disse lækre Solsikkekugler overtrukket med chokolade og pyntet med frysetørret hindbær.


Inspirationen kom oprindeligt fra frk.Sveskes blog, jeg har dog lavet en del om i opskriften, men derfor skal hun da stadig have kredit for den gode inspiration :)

Opskrift på solsikkekugler med chokoladeovertræk.

Ingredienser:
10 saftige dadler
125 g solsikkefrø
1 håndfuld mandler
3 spsk kokosolie
4 spsk Raw kakaopulver (er ikke så stærkt som alm. madlavnings kakao)
1 tsk vaniljepulver
½ tsk kanal
Evt. 1 spsk kokossukker eller Sukrin, hvis man ønsker mere sødme

100 g mørkchokolade 70%
100 g lys chokolade sødet med Stevia
frysetørret hindbær

- Solsikkekerner og mandler ristes på panden til de får lidt farve. Bredes ud på en tallerken så de kan køles af.
- Solsikkekerner og mandler males til lidt groft mel i endten kaffemølle eller foodprocessor.
- Dadlerne køres til en puré sammen med smeltet kokosolie i foodprocessorne, solsikke/mandelmel, samt øvrige røres sammen i foodprocessoren.
- Massen stilles i køleskabet i ca. 30 min, så bliver den lidt nemmere at stille til kugler.
- Så trilles massen til kugler, i den størrelse man selv synes er passende. De lægges på et skærebræt beklædt med bagepapir og en tandstikke stikkes i.
- Kuglerne stille i fryseren 1 times tid, på den måde bliver de meget nemmere at overtrække med chokolade, da den hurtigere stivner og man slipper for at skulle dyppe i chokolade af flere omgange.
- Så smeltes chokoladen over vandbad, de frosne kugler dyppes i den smeltede chokolade, ved at man holder i tandstikken.
- De frysetørrede hindbærstykker spredes ud på en tallerken, og kuglen med chokolade dyppes straks i hindbærerne.
- Så stilles de tilbage på skærebrættet med bagepapir, som sættes i køleskabet så chokoladen stivner helt.

Jeg synes de er bedst kolde direkte fra køleskabet, de kan med fordel fryses, hvis man vil lave en stor portion og gemmen til senere.


Madbandittens eksperiment om variation i maden

Det er jo snart en uges tid siden at jeg sluttede med Madbandittens eksperiment, som handlede om at undersøge hvor mange forskellige madvarer man spiser i løbet af en uge. Thomas Rhode har sagt at man i stenalderen spiste imellem 120-150 forskellige slags mad hver uge, og målet er selvfølgelig at komme så højt op som muligt.

Den uge hvor jeg tjekkede min variation af mad, var en uge hvor jeg var en del alene hjemme, derfor spiste jeg rimelig mange rester og variationerne blev ikke så stor.

Ugen der gik blev således:

Kød 3: oksekød(oksefilet, hakket oksekød) Svinekød (wienerpølser, hamburgerryg, hvidløgs spegepølse) Æg

Mælkeprodukter 4: Fløde 38%, Ost(flødehavarti, philidelphia, fast ost, mozzarella reven, mozzarella kugle) Græsk yoghurt 10%, Cremefraise.

Grøntsager 12: tomat, radisser, majs, ærter, peberfrugt, bønnespirer, salat, rødløg, alm løg, champignon, gulerod, broccoli.

Frugt 4: hindbær, svesker, dadler, blåbær

Krydderier 10: stensalt, vanilje, paprika, hvidløg, sennepsmel, bukkehornsfrø, sort peber, chili, lakridspulver, basilikum frisk.

Fedtstoffer 4: fiskeolie, smør, macadimian olie, kokosolie.

Kerner, nødder, korn 12: Mandler, kokos(kokosmel, kokosfibermel), sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hvedemel, blå birkes, chiafrø, pistacie nødder, caschew nødder.

Diverse 10: chokolade 70%, kakao, sukrin, stevia, hempprotein, HUSK, romessens, kaffe, grøn pesto, bagepulver.

Jeg har valgt ikke at tage mine Vitaminer og kosttilskud med(ud over fiskeolien)

Det blev til 44 forskellige ting i løbet af ugen, det er godt nok dårligt :(
Vidste jo godt at det ikke var den bedste uge, men alligevel 44 ting, så er der altså langt op til de 120-150. Må vidst til at stramme mig lidt an.

Men det har alligevel været spændende og lærerigt at prøve denne udfordring af. Vil helt sikkert prøve det af igen senere og så bliver resultatet forhåbentlig bedre.



lørdag den 24. november 2012

En lille film anmeldelse

Idag vil jeg gøre noget jeg ikke plejer, nemlig lave en lille filmanmeldelse.
Manden min arbejder jo i block buster, så vi får film med hjem i lange baner, og manden mener bestemt at det er en del af hans arbejde at se så mange film som muligt ;)

Det er nu ikke så tit jeg ser film, jeg er simpelthen alt for dårlig til at samle mig om en film der var 1 1/2 til 2 timer.
Jeg er meget bedre til serier, hvor afsnittende ikke varer mere end højst 1 time

Men idag er jeg alene hjemme, og de fleste vil sikkert give mig ret i at lørdag er en virkelig kedelig tv dag, især når man ikke følger med i sangprogrammer, selv har matador på dvd, og ikke har få mange kanaler.
Så manden fik lokket mig til at låne en film med hjem :) og den var faktisk rigtig god.

Den hedder: "En ny start/we bought a zoo"




Den handler om Benjamin Mee, som har mistet sin kone og nu er alenefar til en pige på 7 år og en dreng på 14 år.
Livet går ikke for godt og han ønsker at starte på en frisk, så han køber en nedslidt zoologisk have med en masse eksotisk dyr.
Men Benjamin har ikke meget forstand på at drive en zoo, men heldigvis får han hjælp fra personalet og de kæmper sammen med at få zoo'en godkendt til åbningsdagen.

Selv om filmen er lidt forudsigelig, så er det en rigtig god og sød historie. Må indrømme at jeg hylede flere gange, så er glad for manden ikke var hjemme ;)
Faktisk er filmen baseret på en sand historie, og man får da helt lyst til at besøge den zoo i virkeligheden.

søndag den 18. november 2012

Super god aftensmad :-)

Her til aften fik jeg bikset denne ret sammen af rester vi havde i køleskabet. Mums det blev bare rigtig godt ;-)
Det er helt sikkert ikke sidste jeg laver det, og manden var også vild med retten. Han brokkede sig ikke engang at det var LCHA pastaer.

 


Ingredienser pasta:
4 æg
100 g philidelphia ost (ikke light)
32 g FiberHUSK
½ tsk salt

Æg piskes i et par minutter så de bliver luftige, philidelphia piskes i til det ikke klumper mere. så piskes FiberHUSK og salt i. Blandingen skal stå i 5 min, så HUSK lige kan trække væde til sig.

2 stk bagepapir smøres med olie, så rulles dejen ud imellem dem, til det er et par millimeter tyk og fylder det meste af pladen.
Så bages den i 10-15 min ved 150 grader alm ovn. Dejen skal være fast med ikke brun når den tages ud.
Når dejen er kølet af på en rist, rulles den sammen og skæres i skiver i den brede man gerne vil have sine pastaer.
Har man ikke FiberHUSK men bare alm HUSK, så kan man bare give sin alm HUSK en tur i kaffekværnen og wupti så for man det fine pulver som FiberHUSK er.
Jeg har læst andre steder at man også kan bruge HUSK direkte som det er, men har ikke selv prøvet det, så ved ikke om der skal samme mængde i.


Ingredienser til sovsen
2 dl fløde
50 g philidelphia ost
en håndfuld reven ost
en pakke bacon tern (200g)
friske basilikumblade
1 tsk herbamara urtebouillon uden salt
300 g broccoli

Bacon steges på en pande, broccoli koges møre. Når bacon er stegt færdig tilsættes basilikum skåret i strimler, fløde, philidelphia, reven ost. Det hele smelter sammen og danner en cremet sovs, der smages til med urtebouillon.

Da bacon er salt i sig selv, skal der ikke ekstra salt i. Har man ikke urtebouillon uden tilsat salt, så vælg nogle andre ingredienser som man godt kan lide.

Broccoli tilsættes til sidst samme med pastastrimlerne, det hele varmes igennem og serveres. Og det smager bare alt for godt :-) Næste gang putter jeg 500 g broccoli i og nogle tomater til vil heller ikke være dårligt.

Til dessert lavede jeg chokolade mousse fra Madbanditten

Min opskrift endte med at blive sådan her:

Ingredienser:
6 medjool dadler uden sten
2 modne avocadoer
4 spsk raw kakao(ikke så stærk som alm kakao)
1 spsk kokossukker
1 spsk sukrin
saften af ½ appelsin(havde den været øko, ville jeg også have brugt lidt skal)
1 dl piskefløde
30 g kakaomasse(kan undlades helt, eller erstattes af mørk chokolade gerne 85% eller mere)
1 tsk vanilje pulver

Kakaomasse/chokolade smeltes med lidt af fløden.
Alle de andre ingredienser blendes med stavblenderen. Hvis dadlerne er meget tørre, kan de lige lægges i blød i kogende vand i 10 min.
Kakaomassen tilsættes og blendes med. Kan evt. smages til med mere sødestof eller kakao.
Blanding deles ud i 3-4 glas og sættes i køleskabet i et par timer.
Det smager rigtig godt, og mætter meget. Jeg kunne ikke spise hele min portion.

Og lige et lille billede.
Burde nok have glattet overfladen lidt ud, for helt ærligt så ligner det lidt en hunde hømhøm. Så gør lige jer selv en tjeneste at tjekke Madbandittens smukke billede ud ;-)

Lasagne med "pasta"plader

 
I sidste uge lavede jeg denne lækre lasagne, den blev bare bare super god. Jeg havde fundet en opskrift på "pasta" på en norsk blog(husker desværre ikke hvilken) Opskriften skulle eftersigende have været bragt i et norsk ugeblad.
 

 Opskrift på LCHF pasta plader:

Ingredienser:
4 æg
125 g philidelphia original
35 g FiberHUSK
½ tsk salt

Æg piskes luftige, philidelphia piskes sammen med til der ikke er klumper, FiberHUSK piskes i. dejen skal stå og sætte sig i ca. 5 min.
Hvis dejen bliver for fast(er svært at rulle ud) kan man tilsætte et ekstra æg, det gjorde jeg.
2 stykker bagepapir pensles med lidt olivenolie. Dejen rulles ud imellem den, så den bliver helt tynd og ensartet.
Bages i ca. 10 min ved 150 grader alm ovn. Begge lag bagepapir skal blive på under bagning.
Afløles på en rist, når det er kølet af tages den bagepapir af og man kan nu klippe "pastaen" ud til plader eller skære den i tynde strimler og bruge den som båndpastaer.




Ingredienser Kødsovs:
500 g hakket oksekød
2 store løg
3 fed hvidløg
½ peberfrugt
3 gulerødder
Et glas urtekram pastasovs med chili
salt
italiensk krydderi fra urtekram

Hakket oksekød brunes. Løg og hvidløg fik en hurtig tur i foodprocesseren, man kan også bare hakke dem fint. De brunes samme med kødet.
Gulerødder skralles og fik også bare en hurtig tur, sammen med peberfrugten, i foodprocesseren. Normalt plejer jeg at rive dem fint. Men var lidt doven idag, og det fungerer super i maskinen, hvis man bare ikke giver det for længe.
Resten af indgredienserne puttes i gryden til kødet og det hele småsimre i 20 min.

Ingredienser til ostesovs
50 g philidelfia original
1-2 dl fløde
En god håndfuld reven ost
lidt salt
krydderier efter smag

Alle ingredienser varmes op ved svag varme i en tykbundet gryde eller sliplet pande. Når osten er smeltet og sovsen har en jævnkonsistens smages den til med salt og krydderier. Jeg brugte lidt røddressing mix krydderi fra urtekram.
I en original lasagneostesovs er det vidst lidt muskatnød man krydre med, men det havde jeg ikke.
Er sovsen for tyk kan tilsættes lidt ekstra fløde eller mælk.

Og så er det bare tid til at samle alle tingene.


Jeg dryssede lidt reven cheddar og mozzarella på toppen



Jeg gav lasagne ca. 25 min i ovnen ved 200 grader.
Dette er kun for at få den gennemvarm(jeg lavede sovsen dagen før) og få osten til at smelte. Det har ingen betydning for "pasta"pladerne, som er færdige når den kommer ud af ovnen første gang.
Hvis alle sovsene er varme på forhånd, kan man evt afkorte tiden i ovnen.

Det færdige resultat som spises med en salat eller snavegrønt. Det smagte super godt, og minde meget om alm. lasagne. "pastaen" smager jo ikke af særlig meget i sig selv, men giver bare pastabid i retten.


Vi spiste forresten af den i flere dage, og smager fint når den bliver genvarmet.

lørdag den 17. november 2012

Boller med blå Birkes

 
Puha jeg synes det har været en hård uge.
Jeg har haft lange dage på arbejdet, og der har været nok at se til. Desuden lider jeg stadig under weekendens indflytterfest og indtagelse af brød og sukker.
Jeg har været træt hele ugen. mit blodsukker har været ustabilt og jeg er faldet i sukkerfælden 2 gange, hvilket har resulteret i at jeg blev endnu mere træt og fik ustabilt blodsukker igen.
GRRR det er simpelthen så irriterende at jeg skal være så pokkers svært at slippe sukkeret igen. Altså helt ærligt, jeg kan jo mærke hvor dårligt jeg får det. Hvorfor lader jeg så ikke være? Det er som om den kloge hjernen slår fra og min reptil hjerne bare kaster sig over sukkeret, og jeg opdager det først når det er for sent.
Men det har altså heller ikke gjort det nemmere, at vi havde en masse rester til overs fra indflytterfesten, det var meningen jeg ville have gemt det til på torsdag, hvis jeg holder tupperwareparty. Men idag kunne jeg bare mærke det skulle ud af huset, så slæbte lige 3 kilo slik med over til naboen da jeg så dem. De blev vidst glade for det, og jeg slap af med det. Win win.
Selvom det måske er lidt dobbelt moralsk at pådutte andre mit kæmpe sukkerlager, bare fordi jeg ikke selv tåler det. Men jeg er bare alt for næring til at smide det ud, og bryder mig heller ikke om madspild, selvom det er sukker ;-)

Men jeg synes nu også at mørket påvirker mig, lige så snart klokken er 17.00 og det er mørkt udenfor, ja så er jeg klar til at gå i seng. Føler mig sommetider som en på 90 år, når jeg sidder i sofaen og nikker efter aftensmad, og ikke får gjort alle de praktisk ting jeg burde.
Men sådan er det nok bare for mig når mørket kommer :-( for har lige været til læge for 14 dage siden og få taget et hav af blodprøver for at måle vitaminer, jern og andre træthedsprøver som lægen kaldte dem, og de var alle rigtig fine. Så kan ikke engang skyde skylden på manglende jern eller for lav blodprocent.

Nå men i næste uge starter jeg på kursus. Skal afsted i 4 uger, det bliver underligt at skulle være væk fra mine kollegaer så længe, men jeg overlever jo nok. Håber kurset er spændende, de fleste af mine andre kollegaer som har været afsted synes det var godt.
Kurset er med forplejning, så jeg er spændet på at se om det er LCHF venligt, må hellere tage en madpakke med første dag, bare for at være på den sikre side ;-)

Idag har jeg haft travlt med en masse praktiske ting, for skal på arbejde igen i morgen. F.eks. bagt disse boller.
 

 De var nemme og lave og smagte også rigtig godt med smør på :-)

Ingredienser:
6 æg
1½ dl piskefløde
80 g smør
½ dl sesamfrø
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
2 spsk chiafrø (kan undlades)
3 spsk Hemp proteinpulver (kan undlades)
4½ spsk HUSK
1½ dl kokosfibermel
1 tsk salt
3 tsk bagepulver

1 æg til pensling
Birkes til toppen

Smøren smeltes og piskes sammen med æg og fløde.
Alle de tørre dele blandes og piskes sammen med den våde blanding.
Dejen skal hvile i 10 min, så HUSK og kerner kan trække væske til sig.
Når dejen har hvilet, formes bollerne. Dette gøres nemmest med at tage dejen op med en ske og forme dem med hænderne, som man skyller i kold vand efter hver 3 bolle.
Så pensles bollerne med æg og blå birkes drysses på.

 Bollerne fik 25 min ved 175 grader. 20 min ved alm ovn og de sidste 5 min med varmluft.
Næste gang giver jeg dem bare 20 min ved varmluft.
Tror også jeg nøjes med 2 spsk Hemp proteinpulver næste gang, synes man kunne smage det lidt for meget i bollerne. Selvom de stadig er gode.

Det æg som var til overs efter pensling, lavede jeg lige en hurtig omgang scrambleeggs af og spiste til frokost med et par tomater og en af de nybagte boller med smør.


Nå jeg skal til niecens 7 års fødselsdag idag, så må hellere se at komme afsted. Har ellers en opskrift på Lasagne, Meatza og en anden pizza som jeg også skal have blogget om. Men det ender nok med at blive i morgen.

mandag den 12. november 2012

Udfordring fra Madbanditten og opskrift på en lækker chokoladekage

Til dem som ikke ved det, er min absolutte yndlings blog Madbanditten. Jane som har den skriver bare så godt, og hendes mad er rigtig lækkert. Faktisk er det hendes blog som inspirerede mig til at prøve LCHF livsstilen, og det har virkelig gjort noget godt for mit ustabile blodsukker.

Jane er i dagen indlæg kommet med en udfordring, for at teste hvor varieret vi egentlig spiser. Så den næste uge skal jeg skrive alle de forskellige ting jeg spiser ned, og så må vi se hvor meget det ender med.
Man skal kun skrive tingene en gang, så har jeg fået mandler på min yogurt til morgen, så skal jeg ikke skriver mandler på igen senere, selvom jeg f.eks. får det i mit kernebrød.
Det bliver lidt spændende at prøve det af, for synes jeg er slem til at spise de samme ting alt for tit. Især de samme slags grønsager og alt for tit hakket oksekød.
Jeg tror jeg vil dele min endelige liste ind i katagorier som grønt, frugt, kød, nødder/kerne, mælkeprodukter osv. Det er lidt mere overskueligt.
Min liste for en uge vil komme engang i starten af næste uge.

Og nu til opskriften på denne lækre chokoladekage:



Den er god fyldig i smagen og er en tung sag, så man spiser ikke lige tre stykker selv. Men det er helt sikkert en af mine yndlings LCHF kager, da den smager så syndigt. Men den er ikke for fedtforskrækkede folk.

Ingredienser:
200g mørk chokolade min. 70%
250g smør (ikke kærgården, men f.eks. Thises økologiske smør)
6 æg
1 1/4 dl piskefløde
½ dl Sukrin+ (eller andet naturligt sødemiddel, som svare til 1 dl sukker)
3 spsk fint kokosfibermel(kan evt. erstates af 3 spsk malet mandler, eller helt undlades)
1 tsk vaniljepulver fra urtekram (ikke sukker)
evt. 100g hakket mandler eller andre nødder

Æg, Sukrin+ og vanilje piskes til det bliver lidt luftig.
Smør og chokolade smeltes over vandbad.

Når smør/chokoladen er smeltet tages det af vandbadet og flødes blandes i.
Blandingen hældes ned til æggene og det hele piskes sammen, de 3 spsk kokosfibermel piskes i.
Jeg tilsatte i denne portion 100 g splittede mandler, de fleste blev rørt i sammen med kokosfibermelet, mens resten blev drysset ovenpå dejen, da den var kommet i springformen.
Men kagen smager også helt forrygende uden mandler :-)
Dejen hældes i en springform, min er ca. 24 cm. Jeg klippede ud, så jeg havde bagepapir i bunden og siderne smurte jeg med smør.

Kagen skal have 15-18 min i ovnen ved 225 grader (ikke varmluft)

Når kagen er kølet lidt af på bordet, skal den i køleskabet. Den smager helt sikkert bedst når den har været på køl i et par timer, så den rigtig sætter sig. Det er spild af god kage at smage på den før tid, selvom det er svært at vente.
Kagen kan sagtens fryses og spises senere. Det er afprøvet.

Smager super med hjemmelavet vaniljeis til.

Begravelse, indflytterfest og et blodsukker helt ude af kontrol

Puha det har været en hård weekend. Og jeg har slet ikke haft tid til at opdatere her på bloggen.
Fredag var vi til begravelse hos gamle svigermorfar, lørdag holdt vi den længe planlagte indflytter fest, og igår lå vi bare brag.

Så det har både været en trist, sjov og hyggelig weekend. Men det har også været en weekend med madmæssige udfordringer og et blodsukker som har været helt ustyrlig pga. Af for meget sukker og brød.

Fredag til begravelsen, som var helt på Fur, fik vi lyse boller og lagkage. Vi var sultne efter den lange tur derop, og da der ikke var andet, så måtte vi jo spise det. (burde nok have smurt noget hjemmefra, men helt ærligt, jeg ville aldrig havde fundet en madpakke frem til begravelseskaffe, det er lidt for uhøfligt efter min mening).
Så blodsukkeret var allerede udfordret fredag, og efter den lange køretur hjem, endte vi med at snuppe en sandwich i Bilka, da vi også skulle handle inden vi var helt hjemme.

Lørdag havde vi så mega travlt hele dagen, da vi fik huset fuld af 21 mennesker om aftenen. Så måltider blev ikke helt så gode som de kunne have været.
Til festen fik vi lækkermiddag med oksesteg, flødekartofler, salat, brød, og til dessert var der flere slags kage, is, chokolade, flødeboller osv.




Og selvom jeg havde lavet en sukkerfri is og kage. (og det også var det jeg spiste til dessert)
Ja så blev blodsukkeret alligevel udfordret pga. Flødekartofler, hvidløgsflutes og det chokolade jeg ikke kunne lade være med at smage på ;)

Desuden fik jeg slet ikke passet min sengetid. Sov vidst først ved 4 tiden om morgenen, mens manden og vennerne festede videre (så ikke den mest stille søvn).
Og det er altså også noget der påvirker min blodsukker balance meget, så bliver der helt uorden i systemet.

Men det var en god fest, og set er jo det vigtigste :)

Det jeg burde have gjort var nok at stå op søndag og starte med at spise ordentlig.
Men nej nej, vågnede og var mega sulten og med den største sukkertrang, samt et ansigt som var hævet til dobbelt størrelse, opsvulmede øjne, og mega hovedpine(og jeg havde ikke engang drukke alkohol).
Så det blev en glas kakao og en fryserundstykkeog lidt flødekartofler til morgenmad, og sådan fortsatte søndagen som mest blev tilbragt på sofaen. Pga. En blanding af træthed og utilpashed pga. Sukkerpåvirkning i kroppen.

Tænk at man kan blive så påvirket af sukker og brød, jeg har virkelig haft det elendigt, faktisk dårligere end drengene med tømmermænd.
Men det er jo endnu mere skrammende at jeg har gået i den rus, i mange år, uden at kunne mærke, hvad der gjorde mig dårlig. Og da jeg endelig vidste det, ja så gik der jo næsten et år før jeg gjorde noget seriøst ved det. Og lagde min hverdagskost om til LCHF.

Men idag er der så mandag, og jeg har heldigvis fri og lige en dag mere til at komme ovenpå.
Alt slikket er givet væk, eller gemt langt væk til senere gæster. En solid morgenmad er indtage



Og nu står dagen ellers på oprydning, rengøring, vasketøj, og kampen mod sukkertrangen som bliver fordræven med masser af fedt, protein, grønt og vand.

Håber ikke mit indlæg blev alt for rodet, synes ikke hjernen er helt på dupperne endnu.

Regner også med at opdatere bloggen med et par opskrifter senere, samt skrive lidt om en udfordring som madbanditten.dk har lagt på sin blog.

mandag den 5. november 2012

Kerne "rug"brød og Kerne muffin

Har idag også fået lavet dette lækre kernebrød.
Det kom egentlig af at min stakkels mand mangler rugbrød, men han kan ikke tage sig sammen til at få købt noget. Så nu er der bagt et "rug"brød, det er skåret i skiver, og de fleste af dem er i fryseren. Så kan han/jeg altid tage en skive op når man trænger.


Ingredienser:

130 g Macadamia nødder
100 g paranødder
170 g mandler
200 g solsikkefrø
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
4 spsk HUSK
3 fint revne gulerødder
3 tsk salt
1 dl olivenolie


Nødderne og 100 g af solsikkefrøene får en tur i foodprocesseren, så de bliver til en grov mel.

Melet og alle de andre ingredienser røres sammen med elspiskeren.

Massen fyldes i en rugbrødsform beklædt med bagepapir.
Min dej kunne ikke være i rugbrødsformen, så jeg lavede lige 3 muffins også.

Det hele fik 60 min ved 160 grader alm ovn. De 3 muffins kunne måske have nøjes med 50 min, Men jeg gad ikke til at tage dem ud midt i det hele, og de blev også fine selvom de fik 1 time.
Når brødet kommer ud af ovnen, skal det ud af formen og køle af på en rist.


Tips.
Brødet smager helt fantastisk, men er en lille smule porøst. Så skiverne skal skæres lidt tykke.

Næste gang vil jeg tilsætte lidt mere HUSK og de 100 g malede solsikkefrø vil jeg erstatte med 100 g Hørfrø malet i kaffemøllen. Da både HUSK og malede hørfrø får brødet til at kliste lidt bedre sammen.

Har man ikke en foodprocesser, kan man hakke en del af nødderne med en kniv/hakker og male mandlerne til mel i kaffemøllen.

Man kan bruge den slags nødder/kerner  man kan lide og har, man skal bare bruge cirka samme vægt. så forholdene passer.

Næste gang vil jeg prøve at lave dem alle sammen som muffins, for de er også gode, og nemmere at have med i madpakke osv. da de ikke så nemt går i stykker.

Sandwich brød

Jeg er begyndt at eksperimentere lidt mere med brødbagning på egen hånd, istedet for at følge opskrifter.
Det er faktisk lidt sjovt og ganske lærerigt :)

Og idag kom der dette lækre sandwichbrød ud af det



Ingredienser:
1/2 dl sesam malet til mel i kaffemøllen
1/2 dl hørfrø malet til mel i kaffemøllen
1/2 dl hele sesam
1/2 dl hele hørfrø
1 tsk salt
5 æg
2 spsk hemp protein(kan undlades)
1 tsk bagepulver
2 1/2 spsk HUSK
1/2 dl piskefløde
4 spsk kokosfibermel

Alle ingredienserne røres sammen med elmikseren. Massen fyldes i en lille bradepande beklædt med bagepapir.



Brødet fik 40 min ved 160 grader varmluft

Jeg skar 8 stykker ud af min portion. Flækkede dem og lagde de 7 stykker i fryseren da de var blevet kolde.

Tips.
Massen var lidt svær at fordele i formen, da den var lidt stiv. Tror jeg tilsætter lidt ekstra fløde eller vand næste gang.
Men selve brødet smager rigtig godt og har en fin konsistens når det er bagt.
Man kan dog godt smage den smule bitterhed som kværnede hørfrø/sesam kan give, jeg synes ikke det gør noget, da det er så lidt, og det kan ikke smages når man putter pålæg på.

Jeg spiste et stykke med hjemmerørt tunsalat og tomat til.




Romkugler

Jeg har haft en feriedag, og har brugt det meste af den i køkkenet. Jeg har både fået laver Romkugler, sandwich brød, grov kernebrød, og lavet mere is til weekenden.
Har også fået gjort lidt rent og vasket en masse tøj, ja der er nok at gøre når man skal have huset fuld af gæster i weekenden.

For at det ikke bliver for forvirrende med alle de opskrifter i et indlæg, så laver jeg et indlæg pr. Opskrift, elles kan jeg vidst ikke selv finde rundt i det senere hen.



Opskrift på Romkugler:

Ingredienser:
125 g mandler
100 g alm kokosmel
60 g smør
50 g kokosolie
4 spsk raw kakao (er ikke så stærk som alm. Kakao)
1 1/2 spsk stærk kaffe
1 1/2 tsk romessens
50 g bløde svesker
60 g bløde medjoul dadler (købes øko i både Kvickly og Bilka)
1 1/2 spsk sukrin
1 tsk vanilje pulver
2 past. Æggeblommer (kan undlades)
30 g mørk chokolade 85%

Mandlerne males til mel i foodprocesseren.
Chokolade hakkes i små stykker.
Smør og kokosolie smeltes.
Svesker og dadler for en tur i foodprocesseren, sammen med ca 1/2 af smør/ kokosolie.
Alle ingredienserne kommes i nu i foodprocesseren, og får en hurtig tur så det blandes.



Massen trilles til kugler og rulles i kokos. Jeg smed lidt kokos i en bradepande, og trillede dem rundt deri, så var der styr på dem ;)




Bagefter puttede jeg dem i en bøtte og i fryseren til senere brug. Skal de bruges på dagen, bliver de bedst, hvis de har stået på køl i et par timer.

Tips.
Næste gang jeg laver dem, vil jeg putte mere mørk chokolade i. Men det var en pludselig indskydelse at putte det i, så jeg brugte en rest jeg havde.

Desuden vil jeg nok putte 2 tsk romessens, istedet for 1 1/2 i, men jeg kan også godt lide at de smager af noget.

Man kan evt, nøjes med at bruge dadler(ca. 110 g), men dadler påvirker blodsukkeret mere end svesker gør.
Man kan også bare bruge svesker(ca. 110 g), men så er der måske behøv for lidt ekstra sødning.
Man kan som tredje mulighed bruge bløde abrikoser(ca. 110 g), de påvirker heller ikke blodsukkeret så meget som dadler.

søndag den 4. november 2012

Pizza med tøm køleskabetfyld

Idag er det gået lidt bedre med sukkertrangen, efter mit flirten med en chokolademousse med sukker den anden dag.
Jeg har endda fået lavet is med både Centerchokolade og Daim uden det gik galt ;-)

Men i går aftes opdagede jeg faktisk en anden ting som sukker gør ved mig, eller nærmere mangel på sukker når jeg stopper med at spise det.
Jeg bliver virkelig deprimeret, ja sådan helt sort indeni og har bare lyst til at græde og føler mig ensom. En virkelig voldsom følelse som ikke er rar.
Jeg fik det sidste gang, da vi lige var flyttede i huset og jeg stoppede med sukkeret. Jeg forbandt det ikke helt med sukkeret for en måned siden, troede bare det var en blanding af flytning, stress, sygdom, ensomhed og mangel på tv. Ja jeg tudede faktisk flere gange, da jeg ikke havde et tv til at give mig selskab, så ensom følte jeg mig.
Men igår aftes fik jeg samme følelse indeni, og jeg er slet ikke i tvivl af det er sukkeret som er den skyldige. Hvor er det dog uhyggeligt, hvor meget sukker kan påvirke en.

Manden min er jo på arbejde igen i aften, igår endte jeg med bare at få græsk yoghurt med kværnede kerner, så i aften skulle det altså være lidt mere spændende.
Så jeg kiggede dybt i køleskabet og besluttede mig for at lave restepizza.



Opskrift på bunden:

Ingredienser:
4 æg
2 spsk kokosfibermel
4 spsk mandelmel
0,75 dl piskefløde
1 spsk fiberHusk
½ tsk stensalt
110 g reven chedder ost(jeg brugte Urtekrams)

Alle ingredienser undtagen ost piskes sammen. Osten røres i med en ske.


Massen puttes ud på en bageplade med bagepapir, jeg brugte en dejskraber til at fordelen den.


Jeg var lidt i tvivl om hvor meget varme den skulle have, så jeg endte sådan her: 15 min på 180 grader, 5 min på 180 grader varmluft og tilsidst 5 min mere på 220 grader varmluft. Så ialt 25 min.
Den var lige ved at blive for mørk til sidst, men var ikke færdig efter de første 20 min.


Så næste gang prøver jeg 15 min 180 grader og til slut 5 min på 220 grader varmluft.

Jeg lavede bunden 1½ time før jeg skulle bruge den, men man kan også putte fyldet på lige når den kommer ud af ovnen.

Fyld:
Kechup til at smøre bunden
tomat
peberfrugt
pålægsskinke skåret i stykker
bacontern stegt på panden
mozzarella skåret i mindre stykker
flødehavarti reven



Ind i ovnen på 200 grader til osten er smeltet.



Jeg synes pizzaen blev rigtig god, og bunden var også super. Den var ikke helt sprød, men lidt. Desuden kunne man spise stykkerne med fingrene, uden bunden gik i stykker. Og det er ikke altid nemt med en LCHF pizzabund.

Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg laver denne pizzabund, næste gang vil jeg lave krydret oksekød som fyld.